Over

Marijke Dekkers

Marijke is haar hele werkzame leven weefdocente geweest in Vlaardingen aan de Vrije Academie.
Ruim 40 jaar lang leerde zij honderden weefsters en wevers wat het ambacht weven allemaal te bieden heeft. Samen met Els Meyer ontwikkelde Marijke een eigen, driejarige weefopleiding voor gevorderde wevers die in 1985 in de Werkschuit in Gouda van start ging. Ze gaf niet alleen in Vlaardingen en Gouda les maar trok heel Nederland door om cursussen en workshops te geven.
Voor al haar cursussen gold dat er voor iedere wever wat te leren moest zijn én dat die er na afloop thuis mee verder kon. Lees meer in het interview In gesprek met Marijke Dekkers.

In 2004 ontdekte ze ply-split braiding en net als in weven werd zij ook hier een meester in. In 2020 gaf zij workshops op de World Braids Conference in Japan over haar eigen werkwijze.

Marijke is overleden op 9 juli 2023.

 

IMG_20220621_165356-2

weefinspiratie

Deze website is een initiatief van Cora Weijsenfeld en is door haar en Erma Klarenberg, in nauwe samenwerking met Marijke, ontwikkeld en gevuld. Cora heeft zeker 15 jaar les gehad van Marijke en is sinds een aantal jaren hoofdredacteur van het tijdschrift WEVEN. Erma heeft ruim 10 jaar les gehad van Marijke en maakte in 2016 samen met Janneke Stelling het beginnersweefboek weef je eigen sjaal.

De aanleiding voor deze website was de constatering dat het beeldmateriaal dat Marijke als docent heeft gemaakt en geordend te interessant is om in diadozen op zolder te laten staan. We bedachten hoe mooi het zou zijn deze dia’s op het internet beschikbaar te maken voor alle weefsters en wevers in Nederland en ver daarbuiten. Voor iedereen toegankelijk, om te bekijken, om op ideeën te komen, ter inspiratie.

Sindsdien zijn zo’n 6000 dia’s bekeken en beoordeeld. Marijke deed het voorwerk: ze sorteerde en ordende de dia’s met een lichtbak en diaprojector en maakte een eerste schifting. Met ons drieën bekeken we vervolgens techniek na techniek, thema na thema. De prullenbak stond weer klaar voor afgewezen dia’s. Wat goedgekeurd werd nam Cora mee om te scannen. Vervolgens werkte Erma samen met Thea Gordijn en Marijke aan de teksten en bindingstekeningen van de diverse technieken, op basis van het lesmateriaal van Marijke.

De dia's zijn gemaakt tussen 1980 en 2000. Dit betekent dat de weefsels een tijdsbeeld geven van die jaren. Met name bij de kleding is dit goed te zien, maar ook bijvoorbeeld in het kleurgebruik. Opvallend veel weefwerk blijkt echter tijdloos te zijn.

De website is op 8 september 2022 gelanceerd. Het streven is regelmatig technieken en thema's toe te voegen. We staan open voor suggesties, aanvullingen, correcties en andere opbouwende berichten. We willen de informatie graag steeds beter en completer maken. Laat het ons weten via een berichtje.

Verantwoording

Wij zijn uitgegaan van het principe dat al het beeldmateriaal eigendom is van Marijke, hoewel het afgebeelde weefwerk uiteraard van haar cursisten is. Iedereen die eigen werk tegenkomt en dit niet online wil hebben staan kan dit aan ons laten weten, dan wordt het meteen verwijderd. Iedereen die eigen werk tegen komt en haar naam hierbij vermeld wil zien kan dit ook aan ons melden via een berichtje.

 

Dank

Deze website is mede tot stand gekomen door financiële bijdragen van vele weefsters, wevers en geïnteresseerden. Dank daarvoor.