Thema’s

Hieronder staan een aantal onderwerpen die in de loop der jaren het thema geweest zijn in de ontwerpcursussen van Marijke. Veelal zijn deze thema's door de cursusgroep zelf gekozen. Doorklikkend worden series getoond van het hele ontwerpproces van één cursist, van eerste associatie tot het uiteindelijke werkstuk. In sommige gevallen worden de uitwerkingen van alle cursisten per processtap getoond.

Deze pagina wordt regelmatig aangevuld met een nieuw thema.

 

Achtergrondinformatie

De themacursussen van Marijke kennen een vaste opbouw. Uitgangspunt is een origineel onderwerp, niet te breed maar ook niet te nauw, dat dwingt tot ‘puzzelen’. Want juist daarin komt de ontwikkeling, de eigenheid tot spreken. Eerst een oriëntatie in de breedte, daarna het zoeken naar de essentie, het zoeken naar een beeld dat die essentie weergeeft, het kiezen van een werktitel, uitgangspunten en een ruimtelijke verbeelding.

Het meedenken met elkaar wijzigt soms de eerste impuls, zodat je afdwaalt van je oorspronkelijke idee. Dus luidt de vraag op een zeker moment: is dit nog wat je wilt? Wat waren je uitgangspunten, maakt dit je idee duidelijker, Klopt de vormgeving nu.

Vervolgens kies je een doel, toegepast design of autonoom, materiaal en kleuren en een daarbij passende binding. Daarna volgt een periode van proefjes, van vragen en commentaar krijgen en tenslotte maak je het werkstuk.